Digitale Zwart-wit Fotografie

Ik heb altijd een zwak voor zwart-wit fotografie gehad. Voor het digitale tijdperk ontwikkelde ik mijn eigen negatieven en drukte ze af op Ilford papier met de Multigrade filters. Ik gebruikte vaak de Kodak T-max films in 400 iso en 3200 iso die ik ontwikkelde in ontwikkelaar van 24 graden. Zo kreeg je een ruwe korrel en een hoog contrast. In digitale zwart wit fotografie krijg je dat niet voor elkaar zonder flink nabewerken. Nabewerken is dan ook eigenlijk de moderne versie van ontwikkelen en afdrukken geworden. Wat je vroeger in de doka deed doe je nu in Camera RAW, Photoshop, Lightroom of andere fotobewerkings software.

In-camera of zelf omzetten van kleur naar zwart-wit?


Je kunt natuurlijk je camera instellen op zwart-wit beelden genereren. Voordeel is dat je direct na het maken van de opname het resultaat kunt bekijken. Echter, niet iedere camera vertaalt kleuren naar grijstonen zoals je graag zou willen. Het resultaat is dus later lastig te corrigeren. Zelf omzetten van kleur naar zwart wit geeft je het voordeel dat je de aanwezigheid van een bepaalde kleur in een opname kunt aanzetten of afzwakken voordat je de stap naar zwart wit maakt. Op die manier kun je het contrast tussen de te genereren grijstinten beïnvloeden.

Hieronder zie je een fotoalbum met zwart-wit foto's die omgezet zijn uit van origine kleuropnames.

digitale zwart-wit fotografie fotoalbum
Kraan De Schelde te Vlissingen
Boulevard Vlissingen in zwart-wit
Fabriekshal De Schelde
Zwart-wit tegels hebben een mooi effect
Overzicht De Schelde
Film Noir effect
Wim Krull zwart-wit fan
Alice Krull-Kalkman
On top of the world
De Snoek van Citroen
Sleepboot Brugge zwart-wit
Aanlegsteiger Terneuzen in de steigers na aanvaring
Scheepsschroef in zwart-wit
Schip op het droge
Binnenstad Terneuzen
Skidome Terneuzen in zwart-wit
Oude kraanwagen
Grand Hotel Cabourg
Tegenlicht opname zwart-wit
kolommen en glas in lood kerk dives sur mer
kerk te Dives sur mer
Kodak Tmax zwart-wit film met hoge iso waarde
Stacks Image 221
Ilford zwart-wit papier met gradatie
Stacks Image 225

Liefde voor Fotografie


Liefde voor de fotografie was één van die dingen die ik onmogelijk kon ontlopen als kind. Deze foto van mijn ouders hieronder spreekt boekdelen... En gelukkig maar. Tot op de dag van vandaag zijn zij net zoals ik bezig met digitale fotografie. Mijn eerste camera kreeg ik van mijn vader. Een Yashica 6x6 dubbellens camera. Daarbij moest je wel een aparte belichtingsmeter in de hand gebruiken want die werden toen nog niet ingebouwd. Mijn vader leerde me ook hoe ik de zwart - wit film kon ontwikkelen en hoe ik de negatieven kon afdrukken in zijn Doka. Uren bracht ik er door en dat zette de toon voor de zwart-wit fotografie die ik nu, ruim 40 jaar later, digitaal maak

Wim Krull en Alice Krull-Kalkman

De schrik van mijn leven kreeg ik op de dag dat ik de Yashica uit mijn handen liet vallen! Maar ja, camera's werden toen gelukkig nog van metaal gemaakt en hij bracht het er ongeschonden vanaf... De eerste camera die ik zelf kocht was een Fuji STX-1 van 300 gulden. Een eenvoudige camera zonder "fratsen". Wel een ingebouwde belichtingsmeter. Ik heb hem jarenlang gebruikt.

De komst van digitale fotografie vond ik aanvankelijk niet erg interessant.. De geleverde beeldkwaliteit van de eerste digitale camera's was ronduit erbarmelijk en de prijs was nog belachelijker. Pas toen de eerste 3 miljoen pixel camera's uitkwamen ben ik de digitale fotografie gaan volgen en ook het omzetten naar zwart-wit beelden.

Ik kocht een tweedehands en verdiepte me in de materie. Helaas, ook die liet ik uit mijn handen vallen... hij viel in stukken uiteen, tsja... plastic... Een paar jaar later nam ik de digitale Olympus van mijn vader over en in 2005 kocht ik dan eindelijk mijn eerste nieuwe digitale camera, de Fujifilm Finepix S9500 en stapte ik definitief over op digitale fotografie.

Inmiddels gebruik ik de Fuji X-T1, X-E1 en de X-100. Bekijk hier de algemene fotografie gallery. Of hier de foto's Normandië gallery.

pinterest

Bekijk meer werk op Pinterest.

EricArt verzamelt/deelt geen identificeerbare informatie en gebruikt alleen cookies noodzakelijk voor de werking van de website, niet voor advertentiedoeleinden.